Переваги ЕІТІ для Львівщини

20 травня 2015 р. у Львові відбувся круглий стіл на тему: "Регіональний вимір прозорої і підзвітної політики уряду у видобувній галузі. Що означає ЕІТІ для України та її регіонів?".
У заході прийняли участь представники Львівської ОДА, представники громадських організацій , зокрема ГО "Громадський інститут охорони природи",  Американської торгової палати, Бориславської міської ради та видобувні компанії регіону.
Слід зазначити, що ЕІТІ  - це Ініціатива прозорості видобувних галузей України. (http://eiti.org.ua/ )

Учасники круглого столу обговорили  питання  наскільки Ініціатива прозорості у видобувній галузі важлива та вчасна зараз для України. Владислав Дейнеко, голова Асоціації «Енерготранспарентність» зазначив, що основним інструментом реалізації ІПВГ є робочий план впровадження ІПВГ в країні, який готується  та затверджується Багатосторонньою групою заінтересованих осіб (БГЗО). Однією з головних вимог ІПВГ є підготовка щорічного звіту ІПВГ про платежі, які здійснюють компанії, та доходи, пов’язані з розробкою національних природних ресурсів, які отримують уряди країн.

Україна повинна опублікувати свій перший звіт про платежі видобувних компаній та доходів уряду (нафтогазова галузь) до 17 жовтня 2015 року.

Основною метою  є удосконалення методів управління у видобувних галузях України, покращення інвестиційного клімату в державі, посилення боротьби з корупцією, забезпечення участі громадського суспільства у контролі над повнотою надходжень до державного бюджету України від діяльності, пов’язаної з видобутком корисних копалин.

У Звіті ІПВГ кожний громадянин зможе дізнатися скільки коштів сплачено до держбюджету, кому належать ліцензій та дозволи, хто насправді є кінцевим власником компанії, дані про видобуток енергоресурсів. Також мають бути опубліковані контракти, завдяки яким суспільство може дізнатися які зобов’язання взяв інвестор, а які – держава. У Звіті ІПВГ також будуть відображені і транзитні платежі, надходження до місцевих бюджетів, інфраструктурні та соціальні інвестиції.



Довідково:
Згідно даних ДНВП “Геоінформ України», в Україні виявлено 20 000 родовищ з 117 видів корисних копалин. На державному балансі запасів знаходиться 8 700 родовищ, з яких освоєно промисловістю понад 3 000 родовищ з 99 видів корисних копалин. В цілому, у видобувній галузі України працює понад 2000 гірничовидобувних та переробних підприємств.
Тільки сукупні обсяги рентних платежів в 2014 становили 20 379 млрд. грн. в Україні, в тому числі рентні платежі Львівській області склали 565,46 млн.грн. Станом на березень 2015 р. на території Львівської області 13 компаній отримали 63 спецдозволи на видобуток корисних копалин.